Waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een platenspeler

De laatste jaren is vinyl weer helemaal in opkomst. Steeds meer mensen kopen platen en ook het gebruik van platenspelers neemt toe. Maar voordat je de stap zet om er zelf een aan te schaffen zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. In deze blog zullen we de belangrijke aspecten van een platenspeler bespreken zodat jij een weloverwogen beslissing kunt maken!

Budget

Allereerst moet je nadenken over je budget. Platenspelers zijn er in alle soorten en maten, met bijbehorende prijskaartjes. Bedenk van tevoren hoeveel geld je maximaal wilt besteden en wat je daarvoor verwacht te krijgen. Een goedkope platenspeler kan misschien wel aantrekkelijk lijken, maar de kwaliteit laat vaak te wensen over. Een duurdere platenspeler daarentegen kan vaak weer meer bieden op het gebied van geluidskwaliteit en afwerking.

Type aandrijving

Een ander belangrijk aspect van een platenspeler is het type aandrijving. Er zijn twee verschillende soorten: riem-aangedreven en direct drive. Riemaandrijving gebruikt een elastische riem om de draaitafel te laten draaien, terwijl directe aandrijving gebruik maakt van een motor die direct op de as is aangesloten. Riemaandrijving is vaak stiller en geeft minder storing door aan de naald, terwijl directe aandrijving vaak weer beter presteert op het gebied van snelheid en precisie.

Element en naald

Het element en naald zijn de onderdelen die daadwerkelijk in contact komen met de plaat en het geluid omzetten in een elektrisch signaal. Er zijn verschillende soorten elementen, maar de bekendste zijn Moving Magnet (MM) en Moving Coil (MC) elementen. MM elementen zijn vaak goedkoper, makkelijker te vervangen en hebben een hogere output. MC elementen daarentegen geven vaak een betere geluidskwaliteit en worden vaak gebruikt op high-end platenspelers. Vergeet ook niet om regelmatig je naald te vervangen om slijtage en beschadiging van je platen te voorkomen.

Versterker en speakers

Een platenspeler alleen kan geen geluid produceren. Je hebt een versterker en speakers nodig om het geluid te versterken en hoorbaar te maken. Als je geen versterker en/of speakers hebt, moet je daar ook nog in investeren. Bedenk van tevoren hoe je de platenspeler gaat gebruiken en of je bijvoorbeeld alleen wil luisteren via een koptelefoon, of dat je het geluid ook wil delen met anderen.

Design

Tot slot is het design van een platenspeler belangrijk. De uitstraling van de platenspeler is een persoonlijke keuze en er zijn talloze modellen verkrijgbaar. Bedenk van tevoren welke stijl bij jou past en welke kleur en materialen je mooi vindt. Houd er wel rekening mee dat sommige designs ten koste gaan van de kwaliteit van de platenspeler. Bij MaxiAxi vind je de meest uiteenlopende modellen, van modern tot retro!

 

 

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Leminiwho
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart